Izbegavajte prekvalifikovanu kantu

Može biti više razloga zašto se prijavljujete za nižu poziciju: potreba da se okušate u malo drugačijem polju, da se nosite sa novom životnom situacijom, da napravite pauzu. U tom slučaju, međutim, postoji rizik da ćete izgledati kao da ste prekvalifikovani od strane stručnjaka za ljudske resurse. Savetovaćemo vas šta da uradite da se to ne dogodi i da se ponašate kao odgovarajući kandidat.

Kada se prijavljujete za više kvalifikovano radno mesto, treba razjasniti zašto se to radi. Možda mu je bilo dosta rukovodećeg mesta, možda je malo pregoreo, pa bi sada želeo da se više posveti poslu sa manje odgovornosti, da ima vremena za porodicu i druge aktivnosti. Uostalom, situacija u poslednje dve godine često je zahtevala da jedan čovek radi ceo posao, a neko možda upravo to radi i sad i želi da uzme malo odmora.

Ovo se može odnositi i na muškarce i na žene, kandidate sa malom decom i one koji su odrasli, koji zauzvrat žele manje stresa i više vremena za sebe. Na isti način, možda ćete morati da isprobate nešto drugačiju oblast nakon što se prijavite za nižu poziciju, jer nemate gde da napredujete u svojoj trenutnoj specijalizaciji. Ukratko, svaki čovek, drugačiji razlog.

Koga žele?

Kao i uvek, kada se neko prijavljuje za poziciju, i u ovom slučaju će pomoći da uspete. Pažljivo pročitajte oglas i zamislite osobu koju traže. Šta treba da zna i koje kvalitete žele? Pokušajte da zamislite nekoga takvog i stanite pored njega. Koliko ste mu bliski? I zašto bi to bilo važno prilikom regrutovanja? Može biti nekoliko razloga:

-Kompanija se može plašiti da nećete uživati u poslu i da ćete potražiti negde drugde, ili razmišljati više. Ukratko, na tom mestu nećete dugo izdržati.

-Želećete više novca nego što su oni spremni da vam ponude.

-Postoji rizik da prerastete svog šefa, koji možda nije toliko iskusan.

 Objasniti zašto

Ne možete oboriti sve ove pretpostavke u propratnom pismu ili biografiji. Teško će se to uklopiti, da se pomiriš sa manjom platom ili da se ne uvučeš u gazdin kupus. Međutim, ako dovoljno objasnite svoju motivaciju, odnosno zašto se prijavljujete za radno mesto, možete donekle odagnati zabrinutost poslodavca.

Stoga ćete u nekoliko redova napisati kakav ste stručnjak i sa kakvim iskustvom, na primer stariji prodavac.

Zatim navedite da ste odlučili da promenite karijeru i zašto. Možda ste ostvarili određenu poziciju u prethodnoj kompaniji, ali sada biste se radije fokusirali na posao prodavca nego na vođenje ljudi, jer shvatate da vam je počelo da nedostaje bavljenje klijentima, što ste uvek smatrali svojom snagom. . Ili možete da napišete da su vam se životni prioriteti promenili i sada biste želeli da bolje kombinujete posao i porodični život ili odmor.

Takođe, ne zaboravite da uključite nekoliko rečenica o tome šta će koristiti kompaniji. Na primer, možete da pomenete sjajno iskustvo, zahvaljujući kome možete efikasno da radite i da istovremeno ravnotežom i smirenošću rešavate potencijalne izazove.

Napišite svoju biografiju jednostavno

Obično treba biti oprezan kada pišete biografiju kako ne biste dodali nešto što ne možete sasvim da uradite. U ovom slučaju ne mora da nabrajate sve što ste postigli i sve što znate. Preterano „prefinjen“ opis mogao bi da vas isključi iz konkursa za poziciju za koju niko sa takvim iskustvom nije potreban.

Zbog toga u CV nemojte uključivati edukacije i prakse koje nisu potrebne za oglašeni posao. Preskočite kurseve menadžmenta. Nemojte uključivati upravljanje ljudima, delegiranje poslova itd. ako ne žele ništa od toga. Naprotiv, detaljnije opišite obim posla koji ste obavljali na sličnoj poziciji na koju se prijavljujete. Smanjite svoje jezičke veštine po potrebi.

Isto tako, razmislite da li vaše bivše pozicije treba da se zovu „punom titulom“, kao što je direktor divizije za centralnu i istočnu Evropu. Ako sada idete nekoliko spratova niže, to bi bilo kao prelazak sa rakete na krstareći avion. Zbog toga možete, na primer, da koristite frazu „menadžer odeljenja“ (za koliko područje, ne morate da pišete) i da takođe izmenite obim posla i ne navodite one zadatke koji nisu obavezni u oglasu. Takođe izostavite sofisticirane izraze i „trikove“ uobičajene u višim menadžerskim krugovima. Poznavanje toga će biti štetnije u ovom slučaju.

Sve možete objasniti na intervjuu

Ako uspete da dobijete intervju, delimično ste pobedili. Važno je ne biti umišljen, kao neko ko još uvek živi u sferi visokih funkcija i čini uslugu poslodavcu zauzimanjem niže pozicije. To ti ne bi koristilo. Bolje je pokazati volju da se prilagodite trenutnoj situaciji i ponudi. Što ne znači da morate biti poraženi ili malo samouvereni. Pokazivanje da imate pravo iskustvo je na mestu. Ali isplati se biti pošten i pokazati da znate šta radite i zašto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Podelite ovu objavu