Pronalaženje ili promena posla nije samo to. Podelite ovaj zadatak na 7 pod-koraka

Na tržištu smo u centru dešavanja, zahvaljujući tome, imamo veliko iskustvo u pronalaženju posla i možemo vam pomoći. Znamo da to nije nimalo lako. Dobar metod je da se teži zadatak podeli na nekoliko manjih pod-koraka. Koji su oni? Prođite kroz njih sa nama i povećajte verovatnoću da ćete se usavršiti sa novim poslom.

1. Razumeti sebe

Kao i u mnogim oblastima ljudskog života, treba početi od sebe. Bez obzira da li imate posao ili ne, prvo treba da znate šta želite da radite. Ostati u istoj industriji? Skliznuti malo drugačije? Ili raditi nešto sasvim drugačije? Da biste shvatili šta želite, morate biti u stanju da identifikuje i ono što ne želite.

Najvažniji je obim posla, ali naravno treba razmišljati i o drugim stvarima: mali biznis/veliki, udaljenost, mogućnost rada od kuće, plata… Većinu ovih uslova možete postaviti kada tražite mesto na našem sajtu. Ovako ćete brže I lakše sortirati ponude. Sledeći korak će biti na vama.

2. Saznajte šta tržište nudi

Jedna stvar je vaša potražnja, druga je ponuda na tržištu rada. Na sreću, još uvek postoji glad za ljudima, kompanije traže zaposlene u različitim industrijama, a šanse da se posao nađe na pravom mestu su velike. U takvim situacijama, poslodavci su voljni da podučavaju odgovarajuće kandidate za neke veštine, tako da se nemojte plašiti da odgovorite na ponudu, čak i ako ne ispunjavate sve uslove.

S druge strane, lopta može biti na vašoj strani terena iako vam nedostaje ključ i često potrebno znanje. U tom slučaju pogledajte kurseve na kojima biste ih mogli dopuniti.

3. Napišite atraktivanu biografiju i propratno pismo

Pisanje CV-a je specifična veština. Nije komplikovano, ali ima određena pravila kojih, ako se autor pridržava, može preskočiti druge kandidate. Pisali smo mnogo puta o tome kako sastaviti CV. Reč je, naravno, o tome da se predstavimo u najboljem svetlu i da se istaknu uglavnom veštine i sposobnosti koje poslodavac zahteva. To znači da svaki put CV treba malo podesiti za određeni položaj.

Ali ne zaboravite ni propratno pismo. Nekoliko redova o tome šta i zašto ste zainteresovani za poziciju mogu dodati potrebne poene. U najmanju ruku, ovo je dokaz da ste se javili na oglas i da ste zaista zainteresovani za poziciju.

4. Obiđite poslodavca

Imate li CV, propratno pismo? Samo pošaljite sve kontaktu. Tačnije kontaktima, jer slanje jedne, dve ponude obično nije dovoljno. Kompanije ih dobijaju, ali imajte još malo strpljenja. Možda će proći neko vreme da „klikne“ sa obe strane. Nemojte klonuti duhom i ako vas niko iz kompanije nije kontaktirao duže od dve nedelje, nemojte se plašiti da pozovete broj telefona i da se raspitate.

5. Pripremite se za intervju

Uspelo je i kompanija vas je pozvala na razgovor. Imaćete priliku da se predstavite i istovremeno upoznate svog potencijalnog poslodavca. To znači da morate da se pripremite za pitanja koja su usmerena na vašu ličnost, kao i da pripremite pitanja za poslodavca. Pritom pokušajte da se opustite pred ljudima koji će odlučiti o vašem intervjuu. Nije tako teško shvatiti šta će ih zanimati. Ne morate da pripremate odgovore od reči do reči, ali će barem opšta ideja o vašim smislenim reakcijama (šta da kažete, a šta ne) sigurno dobro doći.

6. Zablistajte na intervjuu

Pristojnost, predusretljivost, ali i razumno samopouzdanje, iskrenost i autentičnost. Kombinacija sastojaka koji dobro funkcionišu u svakoj ljudskoj komunikaciji i intervjuu nije izuzetak. Iskoristite svoju obuku. Ne igrajte se i ne pretvarajte se, ali i ne otkrivajte sve o sebi. Jednostavno budite najbolja verzija sebe.

7. Donesite pravu odluku

Nakon intervjua ili drugih krugova procesa selekcije, ne samo poslodavac već i kandidat ima vremena za razmišljanje. Takođe, mora da proceni da li bi mu rad u kompaniji odgovarao. Teško da će biti tačno ono o čemu ste sanjali. U većini slučajeva, potrebno je razmotriti da li su pozitivne strane veće ili od negativnih. Ako jeste, potrebno je samo da potpišete ugovor.

Ako to ne uspe, nemojte pasti u očaj. Pokušajte ponovo i iskoristite iskustvo koje ste već stekli tokom regrutovanja. Idemnaposao.rs će i dalje biti ovde kao vaš vodič na putu do najboljeg mogućeg posla.

 

 

 

 

 

 

  • Podelite ovu objavu

Ostavite komentar