Hoću da odem, ali me nagovaraju da ostanem.

Nije lako napustiti posao na kome ste proveli nekoliko godina. Pogotovo kada vas nagovaraju da ostanete i iz rukava izvlače različite karte u vidu veće plate ili novog poslovnog automobila. Da li bi vredelo klimati glavom i ostati?

Promena posla je pomalo kao promena životnog partnera ili mesta stanovanja. To je relativno ozbiljan korak, a kada se na to odlučite, postoje dobri razlozi za to. Razlozi mogu biti različiti.

Možda osećate da se više ne krećete, da vam je posao rutinski i da će vam biti potrebni novi izazovi koji motivišu. Moglo bi se desiti i da se promeni rukovodstvo kompanije, koje ga sada usmerava u pogrešnom pravcu Ili je kompanija otpuštala zaposlene i dodavala posao bez uticaja na nagradu, finansijsku ili barem u vidu pohvale i priznanja.

Više novca i veći status

Ukratko, razlozi zašto ste prihvatili ponudu na drugom mestu i odlučili da napustite svog sadašnjeg poslodavca nisu bili trivijalni. Ali razgovarali ​​ste sa gazdom i on je krenuo u „kontraudar” – izvukao je kontra ponudu.

Tu je plata koju nikada niste ni zamislili da možete dobiti Ili kućnu kancelariju kad god poželite, iako ste do sada morali da pregovarate za to i teško da ste uspevali Ili vam sad nudi oboje i više. U takvom trenutku lako je izgubiti utisak da je došlo do određenog zasićenja, kompanija me i dalje poštuje kao zaposlenog i zato vredi ostati. Stvarno?

Zapišite

Osnovno pitanje je da li će razlozi zbog kojih ste odlučili da odete nestati sa svim privlačnostima koje vam sada nude. A odgovor je obično ne. Šta vas je navelo da gledate nove ponude i kontaktirate nove poslodavce pre nekoliko nedelja ili meseci? Da li će ove nedostatke nadoknaditi veća plata u kompaniji? Poslovni automobil ili neograničena kućna kancelarija?

Teško. Tek sada ćete biti u većoj nedoumici, plate i drugih beneficija od svega toga, a biće još teže otići sada i u budućnosti, kada u potpunosti shvatite da je vaše nezadovoljstvo, gurnuto u drugi plan, nakon nekog vremena opet ćete poželeti promenu.

Zato je najbolje da uzmete parče papira i napišete zašto ste odlučili da odete. Kada sve sami sumirate, bolje ćete se zauzeti za sebe pred vašim nadređenim ili drugim nadređenima u kompaniji, kada pregovarate o svom odlasku. To će vam dati samopouzdanje i nećete biti toliko podložni trenutnim reakcijama i osećanjima.

Opterećeni smo bez tebe

Na kraju krajeva, kompanije koje su dalekovide vode računa o svojim zaposlenima u kontinuitetu. Saznaju šta im nedostaje da bi bili zadovoljni, sprovode različite programe za njih i rešavaju njihove individualne zahteve. „Buđenje“ i pokazivanje interesovanja kada zaposleni ode nije dobro osmišljena strategija.

Ubeđivanje može I da miriše na ucenu: „Sada počinjemo da radimo na projektu kojem smo težili. Nećete otići i ostaviti nas u ovom trenutku.“ Ne dajte se time zavarati. Kompanija je verovatno imala dovoljno vremena da shvati ko je za nju ključni radnik i koga bi bilo šteta izgubiti. Ako je vaš rad bio ključan kao što se sada tvrdi, a do sada je uziman zdravo za gotovo, ne, ne morate da se kajete kada odete.

Dobri odnosi će trajati

Pored toga, zdrav i samouveren poslodavac razume da je ljudima potrebna promena s vremena na vreme. Čovek nije mašina, on treba da se razvija, da upoznaje novu sredinu, zadatke, ljude. Uzgred – kad smo sa ljudima, prijateljski odnosi koje ste uspostavili sa kolegama takođe mogu biti snažan „držač“ za postojećeg poslodavca. Međutim, imajte na umu da nećete izgubiti ove odnose prelaskom kod drugog poslodavca. Ako su zaista srdačni, preživeće vaš odlazak.

 

 

 

 

  • Podelite ovu objavu

Ostavite komentar