Pozovite nas na: +381 11 4506799

Budite aktivni, uključite se, ali i priuštite sebi trenutak odmora

Događaji poslednjih nedelja ispunjeni su vestima i objavama na društvenim mrežama. Talas solidarnosti koji se podigao u znak podrške ljudima pogođenim ratom je neobično snažan i objedinjujući. Takođe preovlađuje u mnogim preduzećima, gde zaposleni na različitim nivoima pokušavaju da pruže ruku pomoći u poslu. Ipak, važno je biti u stanju da se odvojite od aktuelnih dešavanja, kako na poslu, tako i u privatnom životu. Ako čovek štedi energiju, duže će moći da pomogne.

Već smo imali iskustva u tome. Nakon što su u poslednje dve godine pljuštale najneoptimističnije informacije o kovidu, počele su da stižu ništa manje uznemirujuće vesti o tome šta se dešava u Ukrajini. Ovo je pokrenulo niz stvari, uključujući stotine hiljada izbeglica, koje će verovatno nastaviti da raste.

Budućnost zemlje koja nam nije predaleko sada je tema zvaničnih sastanaka i običnih razgovora na kafi na poslu. Razumljivo je. Potreba da se dele ne samo informacije, ideje, već i osećanja o neočekivanim i uznemirujućim događajima je prirodna. Ipak, kao i u slučaju pandemije dobro je poštovati nekoliko principa u komunikacije.

Nađite trenutak da pustite

Tražite i gledajte trenutke kada se „odsečete“ od svega. Bilo da su vam potrebni na poslu ili za sebe. Na kraju krajeva, radni zadaci ne čekaju, neki su možda vezani za novonastalu situaciju, zato je potrebno fokusirati se na njih.

U skladu sa pomodoro metodom, odvojite vremenske periode kada vas ništa i niko neće uznemiravati, ako je moguće. Ovome će pomoći, između ostalog, da isključite obaveštenja na raznim četovima. Takođe je idealno da to unapred dogovorite sa drugima tako da znaju da nećete odmah odgovoriti, isplanirajte od-do.

Međutim, isključite se čak i kada vam nije potreban prostor za rad, već vam je potreban za vas. News TV ne mora da radi ceo vikend, kao što ne morate da odgovarate na svaku objavu na društvenoj mreži. Naša psiha je stalno iscrpljena „vezom“ i nema kad da se odmori. Izađite sa svojim najmilijima i pokušajte da razgovarate o drugim temama, obratite pažnju na svoje okruženje, igrajte igricu, jednostavno istrgnite mozak iz istih misli.

Podelite svoje emocije, ali razumno

Deljenje emocija i iskustava je prirodna ljudska potreba. To morate biti u mogućnosti kada se radi o voljenima, kao i na radnom mestu. Aktuelni događaji izazivaju ne samo solidarnost već i veliku zabrinutost. Međutim, sa negativnim emocijama treba pažljivo postupati. Strah ili katastrofalni scenariji ne bi trebalo da prevladaju i da sve ispunjavaju uverenjem da je situacija beznadežna, da će se samo pogoršavati i da nema ništa vredno truda. Ako neko stalno širi takvu poruku među ljudima, to je ono što se zove bunar i bolje se klonite takve osobe.

Takođe je krajnje neodgovorno i neprikladno unositi međunarodni sukob na radno mesto (ili negde drugde) i smetati odnosima između pripadnika različitih nacija. Umesto toga, isplati se održavati kontakt sa onima koji su u stanju da se dobro nose sa teškom situacijom i mogu inspirisati druge, na primer.

Pitajte za pomoć

Takođe može biti da su nečije brige toliko rasprostranjene da ih treba poveriti stručnjacima. Neke kompanije su najčešće u kontaktu sa psiholozima preko kadrovske službe koji mogu da pruže svoje usluge zaposlenima. Ako ne, postoji nekoliko linija i institucija koje mogu pomoći. Njihov spisak i linkove do njih možete pronaći na internetu.

Dozirajte svoju posvećenost

Trenutni talas posvećenosti koji ujedinjuje ljude u njihovim naporima da pomognu je pozitivna snaga. Međutim, prirodno je da će vremenom početi da opada. Međutim, pomoć i prilagođavanje situaciji biće potrebno i u budućnosti. Stoga, pazite da se ne angažujete previše. Sa takvom postavkom, ljudska psiha ima tendenciju brzog kolapsa kada naiđe na prve prepreke. Bolje je držati um u stanju nekog umerenog optimizma i ići manjim koracima napred nego odustati od svega i onda pasti.

 

 

 

 

 

 

  • Podelite ovu objavu

Leave a Comment