9 rečenica koje vam zatvaraju vrata pre unapređenja

Mislite li da zaslužujete unapređenje? Ne gurajte testeru i razmislite dvaput pre nego što izgovorite jednu od sledećih rečenica pred svojim šefom.

1. Ovde sam duže od Petra, zaslužio sam to

Definitivno ne govorite to. Danas niko ne gleda na zasluge i godine provedene u kompaniji. Trenutni učinak je važan – ono što donosite kompaniji sada, a ne pre pet godina.

2.Moj rad je stereotip, pa želim više

Oh, znači ne voliš kompaniju? Šef ne želi ovo da čuje jer izgleda da vam nedostaje motivacija.

3.Ako ne želite da me unapredite, dajte mi bar neku zanimljiviju poziciju

Malo je verovatno da će vam retorika ucena doneti veću platu ili bolji položaj. Ali ono što će se sigurno dogoditi jeste da ćete zaista otrovati šefa.

4.Najviše posla sam doneo kompaniji

Ostavite „mačo pristup“ kod kuće kada se prijavljujete za unapređenje. Uvek mislite unapred. Ako ste trgovac, važno je da donosite porudžbine, ali samo to nije dovoljno za promociju. Ako ciljate na više, dosta zavisi i od toga kako komunicirate sa timom, pokušavate da prenesete iskustvo drugima i tako dalje.

5.Kolege su mlađe i ne umeju da šefuju

Takav „argument“ je potpuni promašaj. Izbegavajte poređenja sa drugima, pustite svoj apetit za diskriminatornim aluzijama. Fokusirajte se na sebe. Procena ko je pogodan za vođenje tima nije na vama, već na šefovima.

6.Imam hipoteku i zakup

Vaša lična situacija nikada ne sme biti razlog da zahtevate viši položaj. Zauzmite se za sebe samo na radnom nivou. Fokusirajte se na svoje uspešne projekte i rezultate.

7.Samo ja mogu da se nosim sa ovom vrstom pozicije, drugi nemaju iskustva

Možda zaista imate iskustva, ali ne možete se uklopiti u ulogu spasioca. Ovo će vam samo naškoditi. Ostavite izbor onima koji o tome odlučuju.

8.Uradiću to, ali samo ako dobijem ovo i to

Da li vam je ponuđena viša pozicija i da li odmah počinjete da postavljate uslove pod kojima ćete je prihvatiti? Ovo definitivno nije dobro. Neophodno je sa poniznošću prihvatiti takvu ponudu i tražiti bolje uslove tek postepeno, kada ćete u novoj ulozi dokazati neke rezultate.

9.Kada ste unapredili Pavla, ponudili ste mu…

Kada kompanija bira odgovarajuću osobu za višu poziciju, to se uvek zasniva na trenutnim uslovima i mogućnostima. Dakle, svaka ponuda je jedinstvena. Stoga, ne pozivajte se na slučajeve drugih, to izgleda detinjasto.

  • Podelite ovu objavu

Ostavite komentar